GOJI / KUSTOVNICE ČÍNSKÁ – snadné pěstování, jak na to?

GOJI Kustovnice čínská pěstování

Zajímá vás, jak pěstovat kustovnici čínskou a získat tak chutné plody GOJI berry? V první řadě je nutné si uvědomit, že podíl účinných látek, které tato rostlina a její bobule obsahují, vždy závisí na oblasti, kde se pěstuje. Ačkoliv hlavní roli hraje půda a klima, nemusíte mít z pěstování kustovnice obavy. Poradí si s ní totiž jak ostřílení zahradníci, tak i nadšenci, kteří nemají příliš mnoho zkušeností.

 

Pokud přemýšlíte, jak zvládá kustovnice čínská pěstování v ČR, ani zde se nemusíte zbytečně trápit. Tato rostlina totiž preferuje prostředí, kde převládají suchá a teplá léta, ale zároveň je mrazuvzdorná a nevadí jí ani tuhé zimy, které u nás někdy panují. V našich zeměpisných šířkách se jí tedy většinou daří velmi dobře a přináší pěstitelům velké množství chutných plodů.

Samotné pěstování GOJI je poměrně nenáročné, jelikož tato rostlina dobře snáší i méně kvalitní půdu. Optimální je stanoviště, kde má dostatek slunečního svitu, živin a vláhy, ale zemina by neměla být příliš přemokřená. Vhodná je proto lehčí písčito-jílovitá půda, která má vyšší pH. Celkově se však jedná o odolnou dřevinu, která nevymrzá, ale snadno obráží a rozrůstá se do všech stran.

Aby rostlina dobře plodila, potřebuje kolem sebe také dostatečné množství volného místa. Ideální je tedy vyčlenit kustovnici vlastní prostor a vysadit ji minimálně 2,5 metru daleko od ostatního porostu na vaší zahradě. Mějte však na paměti, že v příznivém prostředí se rychle odnožuje a může dokonce zplanět a stát se plevelem, kterého se budete obtížně zbavovat.

 

VÝSADBA KUSTOVNICE

Jak pěstovat Goji, aby se jí u vás na zahradě dobře dařilo a hodně plodila? Kustovnice čínská není příliš náročná, takže ji můžete pěstovat jak ze semen, tak i pomocí vyzrálých bylinných řízků. Zatímco mladé zelené řízky je možné z rostliny získat od června do srpna, na podzim a v zimě je poté prostor pro řízky dřevnaté. Kromě toho se kustovnice čínská dá množit také pomocí oddělků a odkopků.

Jestliže se pustíte do pěstování kustovnice ze semínek, měli byste vědět, že GOJI semínka jsou dlouhá zhruba 2,5-3 milimetry a počet se vždy liší podle velikosti konkrétní bobule. Jejich výsev se provádí brzy zjara, zhruba od března do května. Mladé semenáčky je poté dobré nechat v prvním roce přezimovat ve skleníku, ale není to vyloženě nutnost.

Pokud jde o GOJI sazenice, které jste si sami vypěstovali, nebo přinesli ze zahradnictví, ty je vhodné přesadit do volné půdy v březnu či v dubnu. Stačí je uložit do vykopané jámy o hloubce 20 centimetrů a šířce 30 centimetrů, jejíž dno před výsadbou prolijete vodou a dobře pohnojíte kompostem či hnojem. Následně je dobré obsypat rostlinku mulčovací kůrou, aby nevysychala.

 

PĚSTOVÁNÍ GOJI v KVĚTINÁČI

Pokud jste se pustili do domácího pěstování kustovnice čínské a zasadili jste drobná semínka do připravených květináčů, měli byste pro tyto rostlinky najít vhodné stanoviště. Ideální je místo, kde budou mít dostatečné množství slunečního svitu, ale většinou jim nevadí ani polostín. Dobře tedy snáší kustovnice čínská pěstování na balkóně.

 

ZÁLIVKA, HNOJENÍ a ŘEZ KUSTOVNICE

Jak zalévat kustovnici čínskou? Co se týče zálivky, tato rostlina není příliš náročná. První a poslední zalévání v témže roce by mělo být vždy nejvydatnější. V období mezi dubnem a červnem poté stačí kustovnici zalévat zhruba každých 25 dní, pokud je ovšem rostlinka čerstvě vysazená, zálivka by měla být častější. Jakmile v září začnou dozrávat plody, zálivku poté omezujeme.

Pokud jde o hnojení, ideálně byste měli kustovnici čínskou hnojit pravidelně – na podzim přidáním chlévského hnoje a během dubna přídavkem močoviny. V průběhu května a června je poté dobré dodávat fosforečnan amonný a od května také hnojit prostřednictvím výživového postřiku na listy (zhruba každých 20 dní).

Jak ostříhat GOJI? Hned během prvního roku může kustovnice čínská vyrůst poměrně vysoko, takže je dobré ji pravidelně zastřihávat a provádět zmlazovací řez. Během února či března byste nejprve měli odstranit veškeré výhonky z vrchní i spodní části kmene. Zároveň ovšem nezapomínejte ani na střední část, která potřebuje provzdušnit. Toho docílíte odstraněním starých, překřížených a zbytečně hustých větví.

Kromě toho se doporučuje provádět také letní řez kustovnice čínské. Během teplých měsíců je totiž ideální doba na odstranění silných výhonků z hlavního kmene, aby měly zbývající větve volný přístup ke světlu a zároveň se dostaly na vzduch.

 

GOJI PLODY

Sladké oranžové až červené bobule, které kustovnice plodí, obvykle dozrávají v průběhu září či října, kdy je také vhodné je sklidit. Pokud jde o česání plodů, to se vždy provádí ručně a je nutné k němu přistupovat s větší opatrností. Bobule jsou totiž poměrně měkké, takže by je neopatrná manipulace mohla poškodit.

GOJI CHOROBY

Co se týče nepříznivých vlivů, někdy napadají kustovnici čínskou škůdci a zároveň ji mohou ohrozit také konkrétní nemoci. Vzhledem k tomu, že se tato rostlina řadí do čeledi lilkovitých, může se u ní vyskytnout třeba plíseň bramborová. Pokud je navíc během léta teplejší počasí, napadají kustovnici často svilušky nebo některé druhy mšic.

DALŠÍ DRUHY KUSTOVNICE

Kromě kustovnice čínské existuje více než 80 dalších druhů kustovnic, které také patří do čeledi lilkovitých. Ty jsou rozšířené v mírných a subtropických oblastech na obou polokoulích, a to především v Jižní Americe, na jihu Afriky, v Asii, ale i v Evropě. Na našem kontinentě se můžete setkat například s těmito druhy:

  • Kustovnice obecná (Lycium halimifolium)
  • Kustovnice cizí (Lycium barbarum)
  • Kustovnice čínská (Lycium chinense)
  • Kustovnice ruténská nebo také kustovnice černá (Lycium ruthenicum)
  • Kustovnice evropská (Lycium europaneum)
  • Lycium schweinfurthii

Kromě těchto druhů rozlišujeme u kustovnice také několik významných odrůd. Zatímco například Amber Sweet Goji má spíše zažloutlé plody, Goji Goliáš má naopak výrazně rudé bobule, které si lidé s pěstováním kustovnice obvykle spojují.

 

JAK SUŠIT KUSTOVNICI?

Pokud chcete usušit plody Goji, které jste si na zahradě vypěstovali, ideálně byste je měli nejprve nechat v polostínu a poté dosušit na sluníčku, aby si zachovaly svou nutriční hodnotu. Stačí je rozmístit zhruba 2 centimetry od sebe a poté již s nimi nemanipulovat ani bobule neotáčet, dokud nebudou úplně suché. Sušení na slunci představuje nejšetrnější způsob, trvá ovšem nejdéle.

Pokud vlastníte sušičku, teplota by se měla pohybovat vždy maximálně do 42 °C. Po dosušení byste poté měli bobule, které připomínají rozinky, uchovávat v suchu a na temnějším místě. Sušené plody Goji mají oranžovo-červenou barvu, jsou poměrně tvrdé a jejich povrch je svraštělý. Můžete je ale před konzumací proprat vodou nebo jejich chuť zjemnit přidáním do mléčných výrobků.

Kromě klasického sušení se u plodů Goji provádí také speciální sušení mrazem neboli lyofilizace. Díky tomu si dokáží zachovat maximum vitamínů, minerálů i antioxidantů a tento proces navíc z čerstvých bobulí vytvoří křupavou formu bez jakýchkoliv konzervantů či přidaných cukrů. Zároveň nedochází k rozkladu vitamínů C a A.

 

Sledujte náš příběh života na venkově na našem Instagramu, Facebooku  či YouTubu!

Instagram_logofacebook_logoYoutube logo

 

 

 

 

 

CO NA TO ŘÍKÁTE?